Karol Ondriaš - voľby do Európskeho parlamentu, eurovoľby

O nás
Videogaléria Karola Ondriaša
Pýtali ste sa aktuálne otázky ohľadom volieb do Európskeho parlamentu
Červený (prevzaté z týždenníka PLUS 7 DNÍ) Tlačiť E-mail
Streda, 03 Jún 2009 18:37

http://www.ondrias.sk/images/left.pngViacerí čitatelia našej stránky spozorovali na Rožňavskej ulici v Bratislave bilbord s textom "SMER BANÁNOVÁ REPUBLIKA". Pútač vyvolal údiv "reklamných expertov", my Vám však prinášame jeho vysvetlenie v článku v týždenníku PLUS 7 DNÍ, kde sú uvedené dôvody, ktoré ma viedli k jeho umiestneniu. Bilbordy SMERU-SD už boli predmetom rôznych článkov, mňa však na rozdiel od iných zaujalo to, že SMER-SD v tohtoročnej kampani používa červenú farbu, ktorá síce donedávna nebola farbou jej kampaní, ktorá ale úspešne pôsobí na tých voličov, ktorí ju vnímajú ako farbu prislúchajúcu socialistickej politike (čo podľa mojej mienky nemožno tvrdiť o politike SMERU-SD). 

 
Bilbord tiež reaguje na hlavné posolstvo kampane uvedenej strany, ktoré možno poľahky spochybniť analýzou toho, v čí prospech sú tzv. protikrízové opatrenia slovenskej vlády. Napokon, banány a banánová republika predstavujú smer, ktorým sa Slovensko pri súčasných tendenciách správania sa politickej moci uberá.
 
Nakoľko sa dnešným dňom končí čas vyhradený na predvolebnú kampaň,dovolím si Vás pred tým, ako začnete čítať text, uverejnený pred týždňom v týždenníku PLUS 7 DNÍ, vyzvať prostredníctvom mojej stránky k čo najvyššej účasti o voľbách do Európskeho parlamentu, a to bez ohľadu na to, aký politický subjekt či kandidáta v nich podporíte. Účasť vo voľbách je totiž v spoločenstve, ktoré sa hlási k princípom občianskej spoločnosti, jedným zo základných prostriedkov, ako ovplyvňovať veci verejné.

                                                                                                                                 Karol Ondriaš

ČERVENÝ

Všimnite si, že po prvý raz použili červenú farbu, doteraz tam mali zelenú či oranžovú – upozorní exposlanec NR SR a člen Ústredného výboru KSS Karol Ondriaš, keď prechádzame okolo bilbordu Smeru-SD, na ktorom pózujú Robert Fico a líder sociálnych demokratov vo voľbách do Európskeho parlamentu Boris Zala. Len o kúsok ďalej, pred jedným z bratislavských supermarketov, je iný volebný bilbord, Ondriašov. Na ňom paroduje Smerákov a ich heslo „Smer proti kríze“, Ondriaš tvrdí „Smer banánová republika“. Pútač ironicky doplnil piktogramami banánov.


„Fico nie je skutočný socialista, ten slúži ľuďom a nie svojim sponzorom. Prideľovanie zákaziek skôr svedčí o tom, že páni Juraj Široký a Vladimír Poór sú tí, ktorým Fico pravdepodobne slúži,“ hovorí Ondriaš. Je to vôbec po prvý raz, čo predstaviteľ KSS zaútočil na vládnych socialistov. Teda vlastne oni ich po troch rokoch vládnutia už za socialistov nepovažujú.


Len frázy: „Nie sú zatiaľ žiadne vážnejšie chyby, pre ktoré by sme mali na Smer zaútočiť,“ vyhlásil pred dvomi rokmi v rozhovore pre Plus 7 dní predseda komunistov Jozef Hrdlička. Dnes sa názor komunistov zjavne zmenil. „Vtedy Robert Fico používal ľavicovú rétoriku, možno sme mu viac verili,“ hovorí Karol Ondriaš. Teraz už premiéra nepovažuje za ľavičiara ani socialistu: „To, že zrušil tie smiešne dvadsaťkorunačky u lekárov, alebo dáva vianočné príspevky, nie je ľavicová politika. To je smiešne.“ A pridáva ďalšie dôkazy.


„Proklamovať šrotovné ako boj proti kríze je neuveriteľný podvod. Výsledkom je, že daňoví poplatníci na Slovensku zaplatili cudzím korporáciám, ktoré autá vyrábajú a ešte si aj zničili svoje staré ale mnohé funkčné autá. Veď v mene Česka za to slovenskej vláde poďakoval prostredníctvom vášho časopisu aj Miloš Zeman,“ vraví Ondriaš. A práve šrotovné používa ako ďalší dôkaz toho, že Fico nie je socialista. Tým, že núti ľudí nakupovať, aby zlepšil hospodárske ukazovateľa sa vraj prispôsobil liberálnemu trhu. Socialista by naopak pomenoval krízu správnym menom, teda ako krízu kapitalizmu a liberálneho finančníctva.


„Robert Fico hovoril o znárodnení dôchodkových správcovských spoločností, o znárodnení energetických monopolov, vytvorení jednej zdravotnej poisťovne, zavedení progresívnej dane. Nič také neurobil. Prečo? Lebo nie je socialista! Ale hlavne preto, že by mohol ublížiť kapitalistom, ktorých sa možno bojí, možno čaká od nich podporu, možno im tým vracia podporu,“ dodáva politik.


Obviňuje: „Fico sa hrá na socialistu, ale v skutočnosti nedokáže garantovať práva zakotvené vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv, ako právo na dostupné vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a už vôbec nie právo na bývanie. Právo na prácu nedokáže zabezpečiť vôbec. Reálne má dnes človek, ktorý má choré zuby a nemá peniaze na drahého zubára, smolu,“ vraví člen ÚV KSS a dodáva, že bol to súčasný premiér, ktorý sľuboval za Dzurindovej vlády demonštrujúcim študentom bezplatné vysoké školstvo a bol to on, kto spoplatnil externé a čiastočne aj denné štúdium.

„Pán premiér by mal vysvetliť, ako je možné, že nie sú peniaze na bezplatnú zdravotnú starostlivosť, na bezplatné školstvo, na dotácie do poľnohospodárstva, keď HDP Slovenska je v reálnych cenách už o 40 až 50 percent vyšší ako bol za socializmu v roku 1988. Kam sa strácajú tieto peniaze? Z toho je veľmi pravdepodobné, že Smer-SD slúži svojim sponzorom, ktorým vracia to, čo im táto strana ostala dlžná po neúspešných voľbách v roku 2002,“ tvrdí Karol Ondriaš.


Ďalšie príklady prázdnych sľubov sa vraj núkajú samé: „Fico oklamal veľkú skupinu voličov, ktorými sú poškodení klienti nebankových subjektov. Týmto sľúbil čiastočné odškodnenie, reálne to však bola len ďalšia skupina ľudí, ktorú jednorázovo použil na to, aby vo voľbách získal jej hlasy.“

Skvelé nápady: Metaforu s banánovou republikou používa Ondriaš, ktorý pracuje ako vedúci Laboratória vnútrobunkových iónových kanálov na Ústave molekulárnej fyziológie a genetiky SAV, pri debatách o stave slovenskej vedy a výskumu. To, že na neho ide 0,4 percenta HDP, je podľa neho blamáž a tragédia. Podľa neho napríklad Čína vynakladá na rovnaký účel 1,58 percenta a niektoré krajiny až do piatich percent HDP.


Exposlanec by vraj vedel poradiť vláde, ak by bola skutočne socialistická, vhodné riešenia. Na to, aby bola skutočne ľavicová, by sa mala snažiť o posilnenie vplyvu štátu, čo Ficov kabinet nerobí. Ondriaš hovorí o zoštátnení alebo odkúpení podielov vo finančných inštitúciách tak, aby ich postupne ovládol štát. Ako príklad uvádza postup vlády USA, ktorá získala kontrolu na poisťovacím gigantom AIG. Na druhej strane člen ÚV KSS chce znárodniť takmer všetko, podniky i médiá. Napriek tomu, rozpadu verejných financií sa neobáva. Mal by to byť totiž dlhodobý plán.

„Vláda má v parlamente pohodlnú väčšinu. Ak by chcela presadiť akýkoľvek ľavicový zákon v prospech ľudí, vedela by to. Ficova vláda však používa socializmus len ako rétorický prvok na získavanie voličov,“ dodáva Ondriaš.

                                                                                                                                 ROLAND KYŠKA
 

http://www.ondrias.sk/images/smer.jpg


http://www.ondrias.sk/images/billboardbanan.jpg

Komentárov
Vyhľadávanie
Noro  - Aha, link na môj článok :)   |2009-06-04 09:58:57
Držím palce v sobotu, pán Ondriaš
eugen  - nie pán, ale súdruh   |2009-06-04 20:43:56
nech sa darí súdruh Ondriaš !
Chupa.Kadyrov  - Drzim palce sudruh Ondrias   |2009-06-05 13:19:02
To s tymi 4 bananmi je vystizne..avsak, jeden banan vacsi ako druhy by bolo este
vystiznejsie... na druhej strane by vsak bolo potrebne treti banan z lava
zamenit opicou.
Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anketa

Ste za znárodnenie strategického majetku?
 

Externé odkazy